Calatorie cu funicularul Gloria in Lisabona

Sistemul funicular din Lisabona, care este parte a sistemului de transport public de suprafaţă al oraşului, administrat de Carris, constă din trei funiculare si un ascensor (ascensores e elevadores). Având în vedere vechimea acestora (toate au fost construite şi date în folosinţă fie la sfârşitul secolului al XIX-lea, fie la începutul secolului al XX-lea), au fost declarate monumente naţionale încă din 2002.

Aşa-numitul Ascensor do Lavra este cel mai vechi dintre toate funicularele din Lisabona, fiind inaugurat în 1884. Acoperă distanţa dintre Largo da Anunciada şi Travessa Forno Torel. Al doilea cel mai vechi, inaugurat in 1885, este aşa-numitul Ascensor da Gloria, care este cel mai popular printre turişti. Traseul său este delimitat de Praca dos Restauradores şi Bairro Alto. Între Rua Duarte Belo (Rua de Sao Paulo) şi Largo de Calhariz funcţionează Ascensor da Bica, al treilea cel mai vechi dintre toate, inaugurat în 1892.  În cele din urmă, este vorba despre Ascensorul Santa Justa (Elavador de Santa Justa), cunoscut şi sub numele de Ascensorul Carmo, dat iniţial în folosinţă în 1902. prestigiul său constă în faptul că se ridică la o înălţime de 45 de metri, fiind proiectat de către inginerul Raoul de Mesnier du Ponsard care a fost inspirat de arhitectura în stil Eiffel. Ascensorul Santa Justa acoperă distanţa dintre Largo do Carmo şi Rua do Ouro.

Funicularul Gloria a fost conceput la inceput ca un sistem pe bază de apă, apoi, în 1886, a fost înlocuit cu un motor cu aburi și în cele din urmă, în 1915 linia a fost electrificată. Cele doua garnituri urca si coboara simultan. Noi am fost cu funicularul Gloria si cu ascensorul Santa Justa (despre care voi relata in urmatorul articol).

Biletul pt funicularul Gloria costa 3,70 Euro/persoana pt doua calatorii. Întreaga călătorie are o lungime de 265 de metri si există doar două opriri, una în partea de jos (Praca dos Restauradores) și cealaltă în partea de sus a dealului (Bairro Alto). In partea de sus se poate admira o frumoasa priveliste asupra Lisabonei.

Iata mai jos un scurt film realizat din funicularul Gloria in 27.02.2018:

Mai jos puteti vedea si imaginile realizate din funicularul Gloria precum si de pe platforma din Bairro Alto  in 27.02.2018: 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *