Biserica Santa Engracia (Panteonul National) din Lisabona

Cu începere din 1966, Biserica Santa Engracia poartă numele de Panteonul National datorită faptului că numeroase personalităţi importante la scară naţională sunt îngropate aici, de la oameni de stat la artişti. Astfel, vizitând biserica, turiştii pot vedea mormintele unor figuri precum Amalia Rodrigues (una dintre cele mai mari cântăreţe de muzică fado din Portugalia), Almeida Garrett, Joao de Deus, Guerra Junqueiro şi Aquilino Ribeiro Manuel de Arriaga (scriitori naţionali majori) şi ale unor oameni de stat precum Teofilo Braga, Oscar Carmona şi Sidonio Pais, alături de mormântul lui Humberto Delgado. Vizitatorii pot, de asemenea, să admire cenotafele lui Henry Navigatorul şi Vasco da Gama, precum şi cenotafele diverselor altor figuri prestigioase: Pedro Alvares Cabral, Nuno Alvares Pereira, Luis de Camoes şi Afonso de Albuquerque.

Biserica Santa Engracia este situată în vecinătatea Mănăstirii Sao Vicente de Fora, un alt obiectiv turistic major din Lisabona, în districtul Alfama. Lucrările de construcţie la actuala structură au început în 1681, urmând planurile celebrului arhitect regal din secolul al XVII-lea, Joao Antunes. Biserica trebuia să înlocuiască o fostă biserică ce purta hramul Santa Engracia, şi care fusese construită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea la ordinul Prinţesei Maria. Însă având în vedere că arhitectul şef, numitul Joao Antunes, a murit în 1712, lucrările de construcţie au fost întrerupte, pentru a fi reluate abia în secolul al XX-lea.

Din punct de vedere arhitectural, biserica se detaşează printr-o faţadă în stil baric şi printr-un portal baroc dominat de statuile a doi îngeri care ţin stema Portugaliei. Domul edificiului (adăugat în secolul al XX-lea) oferă excelente panorame ale Râului Tejo. Interiorul bisericii este dominat de modele din marmură policromă (pe pereţi şi pe podea), şi ele concepute în stil baroc. Proeminenţa barocului este sporită de orga construită în secolul al XVIII-lea.

Biletul de intrare pt adulti este de 4 Eoro/persoaia, iar deţinătorii de Lisboa Card pot vizita gratuit Panteonul Naţional. De data asta nu am mai intrat in interiorul Panteonului, poate data viitoare.

Mai jos puteti vedea imaginile realizate cu Biserica Santa Engracia si cu Manastirea Sao Vicente de Forain in 25.02.2018:: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *