Piaţa Restauratorilor din Lisabona

Districtul Baixa din Lisabona găzduieşte încă o altă piaţă monumentală a oraşului: Piaţa Restauratorilor (Praca dos Restauradores). Această piaţă se învecinează îndeaproape cu Piaţa Rossio cu care împarte prezenţa Gării Rossio (vizibilă din ambele pieţe şi situată pe două dintre laturile ambelor pieţe).

Această piaţă istorică a fost numită în memoria eliberării Portugaliei de sub dominaţia de 60 de ani a Spaniei, în 1640. Obeliscul monumental, inaugurat în 1886, înalt de 30 de metri care este situat în centrul pieţei şi care, de fapt, domină întreaga întindere a pieţei, a fost gravat cu numele celor ce au luptat şi au murit în Războiul de Restaurare. A fost proiectat de renumitul Antonio Tomas da Fonseca şi înfrumuseţat cu două statui alegorice (lucrări ale lui Simoes de Almeida şi Alberto Nunes) ce descriu într-o manieră simbolică două dintre valorile eliberării: Independenţa şi Victoria. 

Obeliscul este, de fapt, singurul element prin care Praca dos Restauradores se distinge cu uşurinţă de la distanţă. Pe de altă parte, patrimoniul artistic al pieţei este sporit în mare măsură de prezenţa Garii Rossio (care se detaşează prin faţada sa în stil neo-manuelin). Palacio Foz, construit între sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, fostul Eden Cinema (cel puţin parţial realizat de Cassiano Branco, şi impresionant prin impecabila faţadă în stil Art Deco), care acum găzduieşte un hotel, precum şi Condes Cinema, construit la jumătatea secolului al XX-lea, şi care acum este sediul reputatei Hard Rock Cafe din Lisabona (a fost proiectat în 1950 de către Raul Tojal), trebuie şi ele menţionate. In imediata apropiere a Pietei este si funicularul Gloria.

Iata mai jos un scurt film realizat in Piaţa Restauratorilor in 27.02.2018:

Mai jos puteti vedea si imaginile realizate Piaţa Restauratorilor in 27.02.2018: 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *