Despre Salonic

Salonic (denumit și SelânikSalonika sau Salonica), este al doilea oraș ca mărime din Grecia și principalul oraș din regiunea greacă Macedonia. Salonic are o populație de aproximativ 80000 locuitori incluzând suburbiile, fiind astfel cel de-al doilea oraș ca mărime din Grecia și cel mai mare din nordul țării. Este de asemenea si un important centru universitar, avand doua universitati: Universitatea „Aristotel”, cea mai mare din Grecia, fondată în 1926 și Universitatea Macedoniei. In anul 1997 a fost Capitala Culturala Europeana.

A fost capitala unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei și era condus de un praetor. A fost numit după Thessalonica, soție a lui Cassandru și soră a lui Alexandru cel Mare, care a fondat orașul. Ea a fost numită așa de tatăl ei Filip, pentru că a auzit pentru prima dată de nașterea ei după ce a înfrânt Tesalia.

Monumentele paleocreștine și bizantine din Salonic au fost înscrise în anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

În august 1917, întregul centru al orașului a suferit ravagiile unui incendiu catastrofal. 9.500 de clădiri au fost distruse, lăsând 70.000 de persoane fără adăpost. Reconstrucția orașului a fost făcută de un comitet de arhitecți în fruntea căruia se afla urbanistul Ernest Hébrard. S-a realizat o completă restructurare a planului și organizării spațiale a orașului. În anii 1950, Salonicul a cunoscut o nouă și rapidă transformare urbanistică, îndeosebi în orașul de jos, însă în 1978, a fost grav avariat de un cutremur de pământ.

DSC_8501_new

Simbolul orasului este Turnul Alb. Turnul actual a înlocuit o fortificație bizantină mai veche, menționată în sec. XII. Otomanii au reconstruit-o, după ce sultanul Murad al II-lea a cucerit Salonicul în 1430, pentru a fortifica portul orașului. Turnul a devenit o închisoare vestită și locul mai multor execuții în masă în perioada otomană. Turnul Alb a fost remodelat considerabil după ce Salonicul a intrat în componența Greciei (in 1912).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *