Salonicul vazut din Turnul Alb

Turnul Alb din Salonic este un monument și muzeu în Salonic, capitala regiunii Macedonia din nordul Greciei. Turnul actual a înlocuit o fortificație bizantină mai veche, menționată în sec. XII. Otomanii au reconstruit-o, după ce sultanul Murad al II-lea a cucerit Salonicul în 1430, pentru a fortifica portul orașului. Turnul a devenit o închisoare vestită și locul mai multor execuții în masă în perioada otomană.

Turnul Alb a fost remodelat considerabil și văruit după ce Salonicul a intrat în componența Greciei (1912), fiind adoptat ca simbol al orașului.

Turnul Alb are forma unui cilindru cu diametrul de 23 m și o înălțime de 34 m, deasupra căruia este amplasată un turn mai mic cu diametrul de 12 m și înălțimea de 6 m. Unele ambrazuri din zidul exterior sunt accesate prin intermediul unei rampe spiralate, altele – prin camerele centrale a celor șase etaje.

Turnul mic adăpostește o platformă cu diametrul de 10 m, iar platforma din fața lui amplasată pe acoperișul turnului principal are lățimea de 5 m.

Turnul găzduiește o expoziție dedicată orașului Salonic în diferite perioade ale istoriei sale, organizată de Muzeul Culturii Bizantine al orașului. Turnul Alb este deschis publicului și vizitatorii pot vedea o hartă a orașului cu monumentele și muzeele acestuia, o cronologie a celor mai importante evenimente din istoria Salonicului, articole științifice scrise de istorici de vază, bibliografie etc.Taxa de intrare este de 4 euro/persoana (adulti). Accesul pe platforma de deasupra se face prin intermedul unor scari in spirala, iat fiecare din cele 6 etaje sunt amenajate expozitii cu momente din istoria orasului.

Iata mai jos un scurt film realizat de pe platforma Turnului Alb din Salonic in 26.07.2018:

Mai jos puteti vedea si imaginile realizate de pe platforma Turnului Alb in 26.07.2018: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *