Biserica Sfântul Dumitru din Salonic

Biserica Sfântul Dumitru din Salonic, sau Aghios Dimitrios, este un lăcaș de cult creștin ortodox cu hramul Sfântului Dumitru, ocrotitorul orașului Salonic. Este principalul sanctuar dedicat acestui sfânt. Biserica datează de pe vremea când orașul Salonic era cel de-al doilea oraș ca mărime din Imperiul Bizantin. Face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic și se află din 1988 pe lista monumentelor care fac parte din Patrimoniul mondial UNESCO.

Prima biserică datează din secolul al IV-lea și a fost construită pe locul unor băi romane. A cunoscut o primă organizare în secolul al VII-lea, iar apoi o alta în secolul al VIII-lea.

După cucerirea otomană, survenită în anul 1430, a fost transformată în moschee. A redevenit biserică după recucerirea orașului de către greci, în timpul Primului Război Balcanic, în 1912.

Biserica Sfântul Dumitru din Salonic este renumită pentru cele șase panouri de mozaic datate între perioada ultimei reconstrucții și inaugurarea politicii iconoclaste. Aceste mozaicuri îl reprezintă pe Sfântul Dumitru, cu ctitorii sau cu copiii lor. Mozaicurile reprezintă un strălucit exemplu de artă care a supraviețuit epocii întunecate a iconoclasmului, inaugurată în 730, la peste un secol după moartea lui împăratului Iustinian. O inscripție situată în partea de jos a unuia dintre panourile de mozaic este o mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru ajutorul divin la salvarea locuitorilor Salonicului de un raid al slavilor păgâni, în anul 612.

Alte mozaicuri, care erau folosite pentru acoperirea pereților bisericii, fie au fost distruse în timpul celor patru secole și jumătate, când clădirea bazilicii a funcționat ca moschee (1439-1912), fie în marele incendiu din 1917, care a distrus o mare parte din oraș și când au fost distruse acoperișul și pereții superiori ai bazilicii. 

Subsolul bisericii este zona criptelor unde se afla o camera in care se banuieste ca ar fi stat prizonier Sfantul Dimitrie. Tot aici se gaseste, surprinzator, o portiune dintr-o strada romana. Asest lucru este marturie a faptului ca, in trecut, camera se afla la suprafata si nu in subteran. Tot in aceasta biserica sunt pastrate si moastele Sfantului Dumitru, care este considerat si declarat ocrotitorul orasului Salonic.

In saptamina petrecuta in Salonic am fost de mai multe ori in aceasta biserica. De fiecare data era plin de turisti care veneau din autocarele oprite in apropiere. Duminica 29.07.2018 am fost si la Sfanta Liturghie din Biserica Sfântul Dumitru.

Mai jos puteti vedea imaginile realizate in biserica in 26.07.2018: 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *