Biserica Sfânta Sofia din Salonic

Biserica Sfânta Sofia (Hagia Sofia) din Salonic este una dintre cele mai vechi biserici din oraș încă în picioare și astăzi. Acesta este unul dintre cele câteva monumente din Salonic inclus pe lista Siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO.

Încă din secolul al III-lea, a existat o biserică aflată pe actualul loc al bisericii. În secolul al VII-lea a fost ridicată structura actuală, bazată pe Hagia Sophia din Constantinopol (astăzi Istanbul,Turcia). În 1205, când orașul a fost capturat în timpul celei de-a patra cruciade, Hagia Sophia a fost transformată în catedrala din Salonic, care a rămas așa și după ce orașul a revenit în Imperiul Bizantin în 1246. După capturarea orașului Salonic de către sultanul otoman Murad II pe 29 martie 1430, biserica a fost transformată într-o moschee.A fost reconvertită la biserică o dată cu eliberarea Salonicului în 1912..

Planul de la sol este acela al unei basilici cu dom în forma unei cruci grecești. Împreună cu moscheile Gül și Kalenderhane din Istanbul și a bisericii Adormirii din Niceea, acum distrusă, reprezintă unul dintre principalele exemple de arhitectură de acest tip, specific perioadei de mijloc bizantine.

În epoca iconoclastă, absida bisericii a fost împodobită cu mozaicuri de aur cu o singură cruce mare, în mod similar cu Hagia Irene din Constantinopol și Biserica Adormirii din Niceea. Crucea a fost înlocuită cu imaginea Theotokos (purtătoarea de Dumnezeu sau Maria) în 787-797 după victoria iconodulilor. Mozaicul din dom reprezintă acum Înălțarea Domnului cu inscripția din Fapte 1:11 “bărbați Galileeni, de ce stați și vă uitați spre cer?“. Cupola este înconjurată de figurile celor doisprezece apostoli, a Mariei și a doi îngeri.

Între 1907 și 1909 istoricul bizantin Charles Diehl a restaurat întreaga clădire, care a suferit mai multe daune în timpul unui incendiu din 1890. Mare parte din decorul interior a fost tencuit după marele incendiu din Salonic din 1917. Domul nu a fost restaurat până în 1980.

Mai jos puteti vedea imaginile realizate in biserica in 26.07.2018: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *