My AWB – o aplicatie a Postei Române care chiar functioneaza!

Azi am avut nevoie sa trimit un colet in strainatate. Era un retur de produs cumparat de pe Amazon. Initial am mers la Urgent Cargus, intrucit prin acest curier am primit produsul acasa (din Germania a fost expediat prin DHL). Aici pretul expeditiei era aprox 300 lei pt cu colet de aproape 2 Kg, ceea ce era aproape cit valoarea produsului.

Asa ca am cautat alternativa la Posta Romana. Mi-am amintit ca aveam cont online la ei pe site si ca de ceva vreme a aparut aplicatia My AWB. Aveam trecute datele in cont dar efectiv nu am folosit-o pana acum. Aplicaţia iti pune la dispozitie toate instrumentele pentru a trimite unele tipuri de expeditii catre destinatar. Aceasta aplicatie se poate utiliza pt scrisori (Prioripost si Ultrapost) si colete interne precum si pt scrisori (EMS) si colete (inclusiv EMS) externe. Datele expeditorului sunt precompletate (sunt cele din cont) si trebuiesc completate doar adresa de expeditie, felul trimiterii, greutatea, valoarea declarata, iar pt colete externe si detalierea continutului, categoria trimiterii si instructiuni in caz de nepredare. In functie de datele completate apare si tariful trimiterii. Daca toate datele sunt corect completate se genereaza un document pdf care contine AWB-ul in 3 exemplare, care trebuiesc tiparite toate. Am vazut ca exista o mica inartvententa intre formularul online si cel tiparit: in cazul unui colet extern pe formularul tiparit aparea explicit la Categoria trimiterii si Retur de marfa dar in formularul online nu aparea acest lucru. A trebuit sa aleg Altele. Am vazut pe site ca se poate merge la Oficiul Postal si fara a tipari AWB-ul, doar spunind numarul acestuia, iar persoana de la Ghiseu il va tipari.

Am tiparit cele trei exemplare ale AWB-ului si dupa ce am invelit coletul in hirtie alba (lipit cu banda adeziva, nu mai e necesara sfoara cu un singur nod!) am mers la un un Oficiu Postal sa vad daca chiar il pot expedia. Invelirea in hirtie alba am inteles ca e necesara pt a acoperi eventualele inscriptii de pe cutie. Pe colet am lipit si formularul tiparit de pe Amazon pt returnarea produsului respectiv precum si un cod de bare primit tot de la ei.

La Oficiul Postal la care am mers, persoana de la Ghiseu a fost foarte mirata si usurata ca am tiparit deja AWB-ul! Probabil ca nu prea a vazut multi clienti sa vina cu AWB-urile gata tiparite. Culmea e ca nu a fost nici o obiectie la formularul completat si nici la faptul ca am lipit documentele primite de la Amazon. Suma de plata a fost exact cea calculata din AWB, asa ca de data asta cred ca a fost cea mai rapida trimitere postala la un Oficiul al Postei Romane! Mai ramine sa vad cind va ajunde efectiv coletul la destinatar. AWB-ul se poate urmari online in Romania cu aplicatia Track & Trace.

Actualizare 10.10.2019

De la plecarea din Romania coletul l-am putut urmari pe www.dhl.de. Coletul a ajuns la destinatar exact peste o saptamina de la data trimiterii din Arad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *