Excursie de o zi pe Lago di Como

Lago di Como (Lacul Como, in antichitate:Lacus Larius) este un lac situat în regiunea Lombardia din Italia, la baza Muntilor Alpi (intre  Lago Maggiore si Lago di Garda), la o altitudine de 199 m, într-o depresiune înconjurată de munți de granit si calcar, foarte aproape de granita cu Elvetia. Acesta se află la o distanță de aproximativ 45 km de Milano. Lacul Como este alcatuit din trei segmente bine definite: bratul Colico, bratul Como si bratul Lecco, dispuse sub forma unui Y intors. In jurul lacului sunt o multime de localitati turistice dintre care cele mai cunoscute sunt Como, Mennagio, Bellagio, Varenna, Lecco si multe altele.

Am pornit de dimineata spre gara Milano Centrale pt a lua trenul spre Como. Trenurile spre Como pleaca din Milano Centrale si trec si prin Milano Porta Garibaldi, iar unele pleca direct din Milano Porta Garibaldi. Am ales un tren Intercity, care parcurge cei aprox 45 Km intre Milano si Como San Giovanni intr-o jumatate de ora, cu o singura oprire, la Monza. Biletul l-am luat de la unul dintre automatele de bilete din Gara la pretul de 15 Euro/persoana (la clasa a 2-a). Online era ceva mai ieftin dar nu am stiut exact cu care tren reusim sa mergem. Un tren regional parcurge aceeasi distanta in aproximativ 40 de minute, dar sunt mai putine trenuri, cele mai multe mergind la Como din statia Milano Porta Garibaldi.

Conditiile din tren erau excelente, asemanatoare cu cele din trenul Bologna – Milano, doar viteza atinsa fiind mai mica. La fiecare loc era un indicator LCD care arata ca locul e ocupat si gara pina la care este ocupat. Am coborit in Gara Como San Giovanni si am explorat putin orasul. Era in timp numai bun pt plimbare chiar daca era noros. Erau multi turisi in 20.09.2019, data la care am ajuns la Como, de toate natiile si am remarcat ca erau multi rusi. Am prima data portul, locul de unde pleca vapoarele si ferryboat-urile spre celelalte localitati de la marginea lacului. Detalii despre orarul acestora puteti vedea aici. Apoi am ajuns in centrul localitatii, cu strazi inguste si pietruite, cu cladiri bine ingrijite sau in curs de renovare. In centru era si un Dom pe care am reusit sa-l vizitam. Mai era un obiectiv interesant – funicularul Como-Brunate – cu care insa nu am reusit sa mergem, din cauza timpului limitat. Poate data viitoare… Dupa ce am mincat la una dintre terasele pline de consumatori, am mers in port sa luam bilete la vapor. Aici am vazut o coada destul de mare la casa de bilete. Am stat la rind aproape o ora. Initial am vrut sa luam bilete la o cursa rapida, dar chiar inainte de a ajunge la rind s-a anuntat ca nu mai sunt bilete la aceasta. Asa ca am luat bilete la o cursa normala intre Como si Varenna, pretul biletului fiind de 11,60 Euro/persoana.

Cursa era aproape plina si intre Como si Varenna a facut aproximativ doua ore si jumatate. Dar nu am regretat aceasta varianta! Traseul a cuprins opriri in aproape toate localitatile, mai mici sau mai mari, de pe marginea lacului. Am oprit si la Insula Comacina. In toate localitatile erau turisti, iar cladirile erau superbe, fiind dispuse pe coama muntelui. Peisajul era de vis si a meritat din plin toata croaziera. Un film cu mai multe momente din timpul croazierei puteti vedea mai jos:

Erau multi turisti care mergea cu vaporul intre diverse localitati. De altfel erau si curse de autobuz intre localitati, dar cu vaporul privelistea era superba. Pe mijlocul lacului erau portiuni unde se vedeau doar muntii si apa. Am vazut si mici plaje in dreptul unor vile sau hoteluri, deci in sezon probabil ca se poate face plaja si se poate face si baie in lac. Inainte de Varenna era Bellagio, supranumit si perla Lacului Como, care se afla pe o fasie ingusta de pamant exact in punctul in care Lacul Como se bifurca. Am coborit cu bine la Varenna si am pornit pe faleza in cautarea garii. De aici urma sa luam trenul spre Milano. Faleza era amenajata foarte interesant cu o platforma de plimbare, plina de verdeata, de pe care se vedea o multime de stazi inguste si in panta care duceau in zona centrala a localitatii. Casele erau foarte colorate si peste tot era plin de verdeata. Cautind gara am dat si de Dom. In apropierea Domului era o gara veche dar neutilizata si am descoperit de fapt ca gara era aproape de port! Pina la urma, cautind gara am reusit sa exploram si localitatea!

Gara era una mica si am luat bilet de la un birou. Biletul era la un tren regional Trenord si a costat 6,70 euro/persoana (la clasa a 2-a) . Inainte de urcarea in tren biletul a trebuit validat in gara la un compostor mecanic de culoare galbena. Trenul a fost mai putin luxos decit cel cu care am ajuns la Como, dar curat si in conditii decente. Pina la Milano Centrale a facut ceva mai mult de o ora (a avut si o mica intirziere…

Toate imaginile realizate in excursia de la Lacul Como le puteti vedea aici, iar cele mai interesante imagini (insotite de muzica) le puteti vedea mai jos:

A fost o excusie interesanta in care am admirat din plin plin peisaje superbe. Lacul Como e un loc care merita vizitat si este un loc unde se poate petrece chiar o vacanta de citeva zile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *