Concediu 2010 – Croatia – drumuri si locuri

stema_croatiaIn acest an am fost prima dat in Croatia. Am auzit multe lucruri bune despre Croatia. Despre marea foarte limpede dar si despre stincile care merg pina la plaja. Despre faptul ca inca este in afara Uniunii Europene dar si despre conditiile bune de cazare. Plecind de la ideea ca lucrurile bune auzite le depasesc cu mult pe cele rele ne-am luat inima in dinti si am ales Croatia ca prima destinatie de vacanta in acest an. Si acum, dupa ce am venit de acolo, cred ca am facut o alegere excelenta !

Croatia are ce arata tuturor celor care o viziteaza si am vazut ca nu sunt putini !

Iata si citeva date interesante despre Croatia:

– populatie: 4.381.352 locuitori

– suprafata continentala: 56.594 Kmp ( Romania are 237.500 kmp) 

– lungimea coastelor: 5.835 Km (Romania are 245 km)

– numarul de insule: 1.185 (din care doar 67 sunt locuite); cele mai mari insule sunt Krk and Cres (unde am si fost intr-o excursie)

– in 1991 si-a declarat independenta fata de fosta Yugoslavie si de atunci se numeste Republica Croatia.

Croatia e o tara care are ce arata. Are si munte si mare, are si autostrazi, are si statiuni turistice, are si Parcuri Nationale, parca totul e facut pentru turisti !

Autostrazile sunt peste tot si sunt de o calitate extraordinara. Toate sunt cu plata in sistem cu bariera la intrare si plata la iesire. E o mare asemanare cu autostrazile italiene. Pretul e in funtie de numarul de km parcursi, aproximativ 6 euro / 100 km. Dai un ban dar stii ca merita. Traseul este presarat cu multe tuneluri:

Oare cind au avut timp sa le faca pe toate ?

Nici drumurile principare nu sunt de aruncat, multe din ele parca sunt taiate in munte:

Stincile sunt protejate de o plasa de sirma care e tinuta de greutati din beton. Interesant sistem.

Oricum peste tot in zona litoralului muntele se termina in mare. De aceea nici nu prea sunt plaje cu nisip ci doar cu stinci. Asta ar fi un dezavantaj, fata de un litoral clasic, dar limpezimea apei te face sa uiti de stinci si de toate inconvenientele lor !

Nu numai drumurile sunt civilizate ci si oamenii. Peste tot te poti intelege si in engleza, franceza, italiana si germana. Se vede ca turismul e ceva foarte uzual, cel putin pe unde am fost noi (in peninsula Istria). Orasele vizitate sunt pline de influente italiene si austriece, in functie de stapinire vremelnica in regiune. Curatenia este prezenta peste tot. In statiunea Rabac, acolo unde am stat, vedeam permanent (chiar si in mediul zilei) o persoana care patrula pe faleza si lua putinele gunoaie gasite ! Erau magazine destule, erau prezente toate marcile de moda dar si marcile clasice de market-uri. Peste tot era plin de cumparatori, atit localnici cit si turisti. Nu parea sa fi ajuns criza pe acolo, poate s-a speriat si a plecat spre alte zari…

A fost surprinzator sa vad multi turisti italieni. Oare care sa fie motivul pt care vin ei in Croatia ? Nu s-ar putea spune ca in Italia nu ar avea ce vizita ! Poate pt insulele din Croatia s-au tocmai pt stincile care se termina in mare ! Inca nu m-am lamurit, dar viitorul sigur imi va aduce un raspuns.

Mai multe poze realizate pe drumurile din Croatia (majoritatea fiind facute din masina) puteti vedea aici.

In zilele urmatoare o sa postez comentarii despre orasele si alte locuri in care am fost in Croatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *