Concediu 2011 – Slovenia – Pestera Postojna

Pe drumul dintre Croatia si Italia am trecut si prin Slovenia, in 07.08.2011. La iesirea din Croatia erau multe masini. Nu era nimic deosebit, probabil ca fiind duminica erau multe masini care mergeau spre Italia. In Slovenia ne-am oprit la centrul comercial Planet din Koper. Dupa aceea ne-am dus spre Pestera Postojna. Drumul a fost pe autostrada care trecea prin regiuni muntoase. Pestera am gasit-o repede fiind semnalizata din timp.

Vizavi de Pestera era o parcare imensa unde pentru doar 3 euro se putea parca masina in conditii bune:

Peste drum de parcare era intrarea in Pestera. Aici era o mare de turisti printre care am vazut si multi romani:

Este o adevarata industrie. Pretul pentru intrarea unui adult este de 22 euro si pt un elev pretul este de 13,20 euro. Se mai poate vizita si un castel din apropriere precum si alte obiective. Detalii privind preturile le puteti vedea aici.

Pestera este cea mai lunga pestera carstica cunoscuta din Slovenia. Pina acum au fost descoperiti aproximativ 20 km de galerii, unle uscate, altele strabatute de piriuri si unele inundate permanent. O vizita dureaza o ora si jumatate, timp in care se strabat 5,2 km de galerii. Primii 2 km se parcurg cu un trenulet:

Dupa calatoria cu trenuletul vizitatorii isi continua vizita pe o distanta de un km, in cea mai frumoasa parte a pesterii:

Se formau grupuri in functie de limba aleasa pt ghid. Teoretic nu se puteau face poze, dar intrucit era un ghid la multi vizitatori, era greu ca acestia sa poate supraveghea turistii sa nu pozeze. Nu am rezistat tentatiei si am facut si eu destul de multe poze.

Apoi vizitatorii se urca din nou in trenulet si se intorc la intrare. Pe drumul de intoarcere am realizat, din trenulet si un scurt film:

Temperatura in Pestera este destul de constanta, respectiv 10 grade Celsius, pe toata durata anului.

La iesire pe toti turistii ii asteapta poze realizate la intrare si in trenulet. Costa 5 euro si e o amintire placuta. Am gasit si noi o poza interesanta si am cumparat-o:

La iesirea din Pestera sunt o multime de tarabe cu diverse obiecte cu amintiri si de asemenea sunt multe locuri unde se poate lua masa si chiar un hotel unde turistii se pot caza in apropierea Pesterii.

A fost o vizita interesanta si am vazut din nou o pestera imensa, cred ca era mai mare decit Grotte di Frasassi din Italia. De la Postojna am plecat direct in Italia, spre Duino, locul unde am stat in urmatoarele 5 zile din concediu.

Toate imaginile realizate la Pestera Postojna in 07.08.2011 le puteti vedea aici.

2 comments for “Concediu 2011 – Slovenia – Pestera Postojna

 1. 16/09/2011 at 15:37

  Am vazut pozele din pestera. Daca nu era permisa fotografierea, presupun ca nu le-ati facut cu blitz, nu?

  In alta ordine de idei, personal prefer sa platesc o taxa pentru fotografiat fiindca stiu ce dificil e uneori sa pozezi daca nu e voie. Dar cine merge undeva si plateste ca sa vada ceva, ar vrea sa si pastreze ceva imagini, nu? Dorinta mi se pare legitima si atunci de ce sa nu dai posibilitate omului sa si-o indeplineasca, realizand, in acelasi timp, si un castig?!

  • 16/09/2011 at 15:48

   Buna ziua,

   Intr-adevar nu era permisa fotografierea dar am reusit sa fac poze si cu blitul. Era greu ca o persoana sa supravegheze atitia turisti ! Fara blit era cam greu deoarece nu era destula lumina. M-am uitat sa vad daca nu se poate plati o taxa pt fotografiere dar nu am vazut sa existe posibilitatea. Ca sa nu iasa nici ei in pierdere am cumparat si o poza facuta automat cind trecea trenuletul pe linga un loc unde am vazut ca se declansa un blit. Asa a vem si o amintire cu totii in pestera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *