Concediu 2012 – Muntenegru

Anul acesta am fost pt prima data in Muntenegru. Am plecat din Zlatibor (Serbia) in dimineata zilei de 30 iunie si dupa un drum de 333 km am ajuns la Ulcinj (Muntenegru) in dupa amiaza aceleiasi zile.

Iata si citeva date interesante despre Muntenegru (Crna Gora):

– populatie: 620.000 locuitori

– suprafata: 13.812 Kmp (Romania are 237.500 kmp)

– lungimea litoralului: 293 Km (Romania are 245 km)

– in 03.06.2006 si-a declarat independenta – in urma rezultatelor Referendumului desfasurat in 21.05.2012 – fata de Uniunea Statala Serbia si Muntenegru  Republica Muntenegru

– nationalitatea populatiei: muntenegreni – 43 %, sirbi – 32 %, b0sniaci – 9 %, albanezi – 7 %, musulmani – 5 %, croati – 1 %, alte nationalitati – 3 %

– capitala: Podgorica (136.473 locuitori)

– moneda: EURO

De indata ce am intrat in Muntenegru am primit SMS cu tarifele de telefonie in roaming (cu T-Mobile Muntenegru): 1,30 Euro / min pt apeluri spre Romania, 0,62 Euro / min pt apeluri primite si 0,47 Euro / SMS catre Romania. Pt apeluri spre Romania am folosit o cartela SIM de la Telenor Muntenegru, la care pretul unui apel spre Romania este de 0,5499 Euro / min. 

Pe traseul meu nu am mers pe autostrazi. Singura taxa platita a fost pt trecerea printr-un tunel de aproximativ 4 km (taxa a fost de 5 euro).

Drumurile sunt in buna stare, dar relativ inguste si pe cele secundare lipsesc indicatoarele rutiere care indica localitatile si principalele distante pina la diverse detinatii. Majoritatea traseului a fost prin regiuni muntoase, dar destul de practicabile. In multe locuri peisajele au fost superbe, cu regiuni muntoase care se termina brusc in mare.

Pretul benzinei era de 1,34 Euro, iar cel al motorinei era de 1,25 Euro. La aceea data, in tara, pretul benzinei era de  1,27 Euro. La benzinarii si in aproape toate magazinele se putea plati cu cardul. La bancomat se primeste Euro, exact ca si in tarile din Comunitatea europeana. Muntenegru nu este membru al zonei Euro, chiar daca are aceeasi moneda.

Mai multe poze realizate pe drumurile din Muntenegru (majoritatea fiind facute din masina) puteti vedea aici. Iata mai jos una dintre ele:

In zilele urmatoare o sa postez comentarii despre orasele si alte locuri in care am fost in Muntenegru (Ulcinj, Velika Plaza, Bar. Skadar Lake, Budva si Kotor).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *