Paris – Bulevardul Champs-Élysées si Arcul de Triumf

Dupa ce am plecat din zona Centrului Pompidou, tot in 09.11.2012, am mers spre urmatorul obiectiv – Bulevardul Champs-Élysées si Arcul de Triumf.

Champs-Élysées este un bulevard important din Paris. Cu cinematografele, cafenelele, și magazinele sale de lux, Champs-Élysées este una dintre cele mai faimoase străzi din lume.

Bulevardul pornește din Place de la Concorde spre fostul Place de l’Étoile (acum Place Charles de Gaulle), locația Arcului de Triumf, formând o parte din linia așa-numitei Axe historique.

Champs-Élysées au fost la origine niște câmpuri, până în 1616 când Maria de Medici a decis să construiască o cărare în trei linii. În 1724, bulevardul a fost extins până la Place de l’Étoile.

La sfârșitul anilor 1700, a devenit un bulevard al modei, unde Regina Marie Antoinette se plimba împreună cu curtenii săi, și unde lua lecții de muzică la Hotel Crillon. Champs-Élysées au devenit un oraș în 1828, în care au apărut noi poteci, fântâni și iluminare cu gaz. Peste ani, bulevardul a trecut prin mai multe transformări, din care cea mai recentă este cea din 1993, când au fost lărgite trotuarele.

Palatul Élysée este situat nu departe de bulevard.

Iata mai jos un film realizat pe bulevard:

Peste tot era steagul francez si deja erau instalate luminile de Craciun. De asemenea erau instalate casute albe unde probabil ca se vor vinde produse specifice Sarbatorilor de iarna:

DSCF4093

Peste tot era aglomeratie, era o multime de oameni care deja au cumparat cadourile de Craciun:

DSCF4141

La unele colturi de strada am vazut masini puternice pe care le puteai conduce, bineinteles contra unei sume consistente:

DSCF4160

Erau de asemenea si multe showroom-uri auto:

DSCF4162

Am vazut multe terase interesante, construite pe trotuar, in exteriorul cladirilor:

DSCF4116

Incet – incet ne-am apropiat de Arcul de Triumf:

DSCF4170

Arcul de Triumf (Arc de Triomphe) este un monument situat în Place de l’Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées (cel mai fumos bulevard din lume, după parizieni). 

Comandat de Napoleon Bonaparte în 1806, a fost înălțat în secolul XIX și terminat în 1836. Inspirat de arhitetura romană și înalt de cincizeci de metri, poartă patru statui, câte una pe fiecare stâlp: Triumful din 1810, Rezistența, Pacea, La Marseillaise.

Pe zidurile interioare sunt înscriși cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate.

Arcul face parte acum din monumentele naționale franceze cu o mare însemnătate istorică. La picioarele sale se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial; sistemul ce alimentează flacăra care îl comemorează a fost pentru prima dată folosit aici. Soldatul este sărbătorit pe fiecare 11 noiembrie, ziua armistițiului semnat între Franța și Germania în 1918.

Arcul de Triumfhttp://arc-de-triomphe.monuments-nationaux.fr – se poate vizita intre orele 10 si 23 din 1 aprilie pina in 30 septembrie si intre orele 10 si 22:30 intre 1 octombrie si 31 martie. Pretul unui bilet pt adulti este de 9,50 euro si gratuit pt elevii sub 18 ani (insotiti de familie) si pt tinerii intre 18 si 25 de ani din tarile Uniunii Europene. Exista si o reducere de 20 % pt cei care cumpara abonamentul Paris Visite. Din pacate nu am mai avut timp sa mergem sa-l vizitam si sa vedem panorama de pe Arac. Poate reusim data viitoare !

Iata mai jos un scurt film realizat in zona Arcului de Triumf:

Am parasit Bulevardul Champs-Élysées si ne-am indreptat spre urmatorul obiectiv – Moulin Rouge.

Mai multe imagini realizate in 09.11.2012 pe Bulevardul Champs-Élysées si linga Arcul de Triumf, puteti vedea incepind de aici.

1 comment for “Paris – Bulevardul Champs-Élysées si Arcul de Triumf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *