Despre Belgia si Bruxelles

stema_belgiaIntrucit am fost pt prima data in Belgia si la Bruxelles m-am gindit sa prezint si citeva data interesante despre acestea:

Anul aderării la Uniunea Europeana: membru fondator (1952)

Capitala: Bruxelles

Suprafaţa totală: 30 528 kmp (Romania are 237.500 kmp)

Populaţia: 10,7 milioane

Moneda: face parte din zona euro din 1999

Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1985

Belgia este un stat federal, format din trei regiuni: Flandra (comunitatea flamandă) în nord, Valonia (comunitatea francofonă) în sud şi Bruxelles (capitala bilingvă, în care atât franceza, cât şi neerlandeza, au statut de limbă oficială). De asemenea, există o comunitate germană (de circa 70 000 de persoane) în estul ţării.

Belgia este renumită pentru produsele sale din ciocolată apreciate peste tot în lume. Scoicile cu cartofi prăjiţi reprezintă una dintre mâncărurile preferate şi sunt, conform legendei, o invenţie belgiană. Nu mai puţin faimoase sunt cele peste 1000 de mărci de bere produse în Belgia.

Belgia este independentă din 1830 si este monarhie constituţională. Pe stema sta inscris motto-ul național: L’union fait la force (în franceză) sau Eendracht maakt macht (în neerlandeză), care înseamnă Puterea stă în unitate.

Bruxelles (neerlandeză Brussel, germană Brüssel, engleză Brussels, valonă: Brussele) este capitala Belgiei, sediul guvernului și parlamentului federal, precum și a mai multor entități federale: Regiunea Capitalei Bruxelles, Regiunea Flandra și comunitățile franceză și flamandă. De asemenea Bruxelles este una din cele trei capitale ale Uniunii Europene (împreună cu Luxemburg și Strasbourg), sediul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN, NATO), a Uniunii Europei Occidentale și a organizației EUROCONTROL.

La 01.01.2011 Bruxelles avea o populatie de 1,119 de milioane de locuitori. Am vazut ca peste multe inscrisuri (denumiri strazi, denumiri obiective, etc) erau si in franceza si in olandeza, iar anunturile din statiile de metrou, din metrou si din gari erau in franceza, olandeza si engleza.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *