Transportul public in Bruxelles

Aproape tot transportul public este operat de STIB (Societe des Transports Intercommunaux Bruxellois) – www.stib.be –  si toate mijloacele de transport in comun accepta acelasi tip de bilete si abonamente. Pentru detalii despre transportul public, puteti gasi harti gratuite cu reteaua de transport in statiile de metrou (de la ghiseul unde se cumpara si bilete) orecum si din hoteluri si de la birourile de turism.

O harta detaliata cu toate mijloacele de transport in comun (metrou, tramvai si autobiz) puteti vedea aici. O harta schematica cu metroul si cu trei linii de tramvai putei vedea aici.

Reteaua de metrou are patru magistrale (1, 2, 5, 6) fiecare avind o anumita culoare. Unele statii de metrou sunt comune pt mai multe magistrale si chiar si pt cele 3 linii de travai principale (3, 4, 7). Exista de asemenea o retea extinsa de autobuze (inclusiv unele trasee de noapte). Puteti gasi aici o aplicatie pt a stabili traseul cu transportul in comun cu diverse mijloace.

Noi am circulat doar cu metroul si cu tramvaiul. Biletele sunt de forma unui card bancar si au banda magnetica, Rezidentii pot cumpara un card cu CIP pe care il pot incarca cu diverse tipuri de titluri de calatorie. Biletele se pot cumpara de la automatele instalate in toate statiile:

bruxelles(26.10.2013)095

Am vazut automate de vinzare a biletelor instalate si la suprafata:

bruxelles(27.10.2013)090

Plata se poate face cu monede sau cu cardul bancar. Am vazut ca nu se pot introduce bancnote. De asemenea se pot cumpara bilete de la ghiseele din statiile de metrou mai mari. Pretul unui bilet unic de transport este de 2 euro, un bilet pt 5 calatorii costa 7,70 euro,  un bilet pt 10 calatorii costa 13,50, iar un bilet pt o zi costa 6,50 euro. De asemenea se pot cumpara mai multe tipuri de abonamente pt 1-3 zile. Un abonament Discover Bruxelles pt 24 ore costa 6,50 euro, unul pt 48 ore costa 11 euro, iar unul pt 72 ore costa 14 euro. Valabilitatea lor se calculeaza de la momentul primei validari in mijlocul de transport.

Se mai pot cumpara si Bruxelles Card-uri care ofera pe linga posibilitatea de a folosi mijloacele de transport in comun si intrarea in 30 de muzee din Bruxelles. Un card pt 24 de ore costa 24 euro, unul pt 48 de ore costa 34 euro si unul pt 72 de ore costa 40 euro.

Metroul este foarte cautat de catre localnici dar si de catre turisti. In perioadele de venire si de plecare de la serviciu este foarte aglomerat. Statiile sunt relativ simple, fara prea multe facilitati:

bruxelles(27.10.2013)029Peste tot insa am vazut denivelari in pardosea pt nevazatori in apropierea liniilor si a iesirilor. De asemenea exista panouri – amplasate la inaltimea miinii –  cu scris in alfabetul Braille, tot pt nevazatori, care indica iesirile si metroul:

bruxelles(28.10.2013)192

Pe unele portiuni metroul circula si la suprafata. Indicatoarele sunt foarte intuitive in fiecare statie, utilizind si culorile pt fiecare magistrala, astfel incit este foarte usor sa te orientezi.Pt indicarea locului unde e fiecare tren am vazut un panou intuitiv cu LED-uri pe care se poate vedea exact in ce statie e fiecare tren de pe magistrala si in ce directie circula:

bruxelles(26.10.2013)013

In unele statii am vazut panori care indica cite minute mai sunt pina la sosirea fiecarui tren:

bruxelles(26.10.2013)258

In vagoane de asemenea sunt harti cu traseul, iar in unele vagoane (chiar si un tramvaie) sunt si monitoare in care sunt scrise urmatoarele statii:

bruxelles(29.10.2013)035De asemenea in statii si in vagoane toate anunturile se fac limba franceza, olandeza si engleza. Tot in cele trei limbi am auzit anunturi si in gari.

Iata cum arata pe scurt reteaua de transport in comun din Bruxelles, asa cum am vazut-o noi in cele citeva zile petrecute in capitala Belgiei si a Europei..

5 comments for “Transportul public in Bruxelles

  1. amalia
    10/09/2015 at 17:46

    Mijloacele de transport in comun sunt disponibile si pe timpul noptii? Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *