La ANAF, amintirile ne chinuiesc…

sigla_anaf_newIn 25.03.2014 a fost primul termen pt platile anticipate la ANAF, cu titlu de impozit pe venit, CASS si CAS, pt cei care desfasoara diverse activitati independente.

Nu cu mult inainte de termen am primit acasa instiintarea de plata si in prima zi in care era orar si dupa amiaza am mers sa-mi platesc suma respectiva. In Arad doar miercurea se pot face plati la ANAF pina la ora 18.30. Am ajuns la ora 18, am luat bon si am asteptat sa-mi vina rindul. Erau multi oameni la coada, semn ca multi oameni nu pot veni dimineata sa stea si sa plateasca. Plata se poate face doar in numerar, nici vorba sa se poata plati cu cardul la POS-uri.

Asteptarea a durat o ora si in sfirsit am reusit sa platesc. Bine ca persoanele care incasau nu au inchis la ora 18.30 si au stat pina cind au terminat pe toti cei care aveau bonuri eliberate. Interesant era ca de mine s-au ocupat 2 persoane: una mi-a verificat instiintarea si mi-a facut chitanta si una care mi-a incasat banii. Ma intreb de ce e nevoie de atita birocratie ? Pe chitanta am 2 semnaturi si 3 stampile !

Stind la coada am vazut un anunt in care erau mentionate conturile in care se puteau face platile pt diferite tipuri si categorii. Nu am incredere in astfel de plati prin OP unde oricind depinde de cineva care trebuie sa prelucreze manual si sa urmareasca plata facuta si sa o aloce efectiv la persoana care a facut-o. Oricum aceste conturi le puteai afla doar daca mergi la ANAF, pe instiintarea de plata nu sunt mentionate, practic nu e mentionata nici o modalitate de plata. Se presupune ca e doar o metoda: venitul la ANAF si statul la coada. 

Iata de ce, consider eu, ca la ANAF, amintirile ne chinuiesc…

Oare ar fi asa de complicat sa se poata plati cu online cu cardul, in baza CNP-ului sau CUI-ului si a unui numar de identificare inscris in instiintarea de plata ? Cu siguranta nu ar fi deloc complicat. Au implementat metoda toate companiile furnizoare de servicii care trimit facturi (fizic sau electronic) si care se pot plati online sau prin variate metode. Mai mult multe Primarii au implementat de citiva ani sistemul de plata online cu cardul si plata cu cardul la POS-uril din Primarii si acesta functioneaza cu bune rezultate. Sigur nu trebuie sa fie obligatoriu pt toti. Cei care au timp si sunt pasionati de platile in numerar sau nu au incredere in platile cu cardul pot sa stea la coada si sa plateasca la fel ca si acum 20 de ani. Dar de ce cei care care nu au timp de stat la coada sa nu le poata plati cu mijloace moderne ?

Am vazut la ANAF si lucruri bune – de exemplu sistemul de bonuri de ordine – care evita inghesuiala. Acest sistem l-am vazut si la Arad si la Timisoara. Probabil ca s-a investit si in tehnica de calcul si in programe, dar parca totul functioneaza foarte greoi si am vazut munti de hirtii si de dosare in toate birourile. Parca totul e gindit cu un singur scop: omul trebuie sa vina la ANAF, sa stea la coada si sa plateasca. Atit si nimic mai mult !

Mi-am amintit de toate acestea in aceste zile cind in mass media s-a relatat ca un proaspat ministru a descoperit ca Serviciile ANAF furnizate cetatenilor sunt mizerabile si primitive. Poate ca dupa aceasta mare descoperire se va schimba ceva si la ANAF (si nu doar sigla), ca sa nu ne mai chinuiasca amintirile cu statul la coada !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *