Cum sa transformi documente scanate in format editabil

Am avut nevoie recent sa editez niste documente pe care le aveam doar pe hirtie, fara sa am si documentul in format word. Pt aceasta se foloseste tehnologia OCR (optical character recognition) prin care se pot recunoaste caracterele din documente (imagini sau .pdf) si se pot transforma in fisiere editabile in word sau text.

Pt acest lucru trebuie scanat documentul si apoi convertit intr-un format editabil. Exista un program consacrat –  Abbyy Fine Reader – care din pacate nu are si o varianta gratuita. Am gasit doua alte programe gratuite (si cu siguranta mai sunt si multe altele) cu care am reusit sa rezolv proplema.

Un program este Free OCR to Word pe care il puteti descarca de la adresa www.ocrtoword.com. Cu acest program se pot transforma textele din imaginile in format .jpg in texte editabile in word. Documentul dorit se scaneaza in format .jpg. Se deschide programul si se incarca in partea stinga documentul scanat. Se poate selecta aria din imagine care se doreste a se transforma. Apoi se apasa butonul OCR si in citeva secunde, in partea dreapta apare documentul transformat in format editabil. Se pune mouse-ul pe document si apoi se apasa butonul Export Text into Microsoft Word. Se deschide documentul si gata. Transformarea este relativ acceptabila. Caracterele specifice limbii romane (ă, î, ș, ț, â) sunt putin modificate dar se pot corecta. Oricum e mult mai usor de corectat decit sa mai scrii inca o data documentul.

Un alt program – de data asta online – este Free OCR, disponibil la www.free-ocr.com. Aici se pot incarca fisiere in format pdf, jpg, gif, tiff si bmp. Se alege limba, se introduc caracterele care apar pe ecran si apoi butonul Send file. In citeva secunde documentul apare in aceeasi fereastra, de unde cu copy-paste se poate pune intr-o pagina noua de word si gata. Si in acest caz transformarea este relativ acceptabila, cu exceptia caracterelor specifice limbii romane.

2 comments for “Cum sa transformi documente scanate in format editabil

  1. Ioan Buda
    11/03/2020 at 12:04

    este de mare ajutor

  2. Ioan Buda
    11/03/2020 at 12:04

    este de mare ajutor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *