Panteonul din Roma

roma_pantheon_29.11.2010Panteonul din Romawww.pantheonroma.com – a fost comandat de Marcus Agrippa ca un templu pentru toți zeii din Roma antică, și reconstruit de împăratul Hadrian, în anul 126.

Cladirea a fost construită inițial ca templu pentru cele șapte zeități guvernatoare ale celor șapte planete în statul religios al Romei Antice iar din anul 609 a fost transformată într-o biserică creștină – Santa Maria ad Martyres.

Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Deși identitatea arhitectului rămâne incertă, mulți o atribuie lui Apolodor din Damasc.

Până în secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare construcție din beton existentă în lume. Cupola din beton este relativ ușoară, pentru că în compoziția betonului nu s-a folosit pietriș ci puzzolană. Puzzolanele naturale sunt minerale ușoare, rezistente la apa de mare, formate prin sedimentarea cenușii vulcanice produse în timpul erupțiilor vulcanice bazaltice. Conțin silice, aluminiu și oxid de fier (care îi conferă culoarea roșie), precum și var și oxid de magneziu.

Astazi, constructia este tot biserica si atat interiorul, cat si exteriorul arata exact asa cum erau in secolul al II-lea. Nu toata marmura din interior este cea originala, desi forma si modul in care au fost potrivite se presupune ca sunt conforme cu schitele lui Hadrian. De-a lungul peretilor se insiruie mormintele pictorului Rafael si a doi regi italieni: Victor Emmanuel II, primul rege al Italiei reunificate şi Umberto I, succesorul său.

Ocuilus, ochiul cupolei (cu un diametru de 9 m) este o gaura din mijloc care se deschide spre cer si a fost un element-cheie al planului original al lui Hadrian, scopul sau fiind atat practic – ajuta la iluminarea interioara -, cat si spiritual, permitand celor aflati in templu o contemplare directa a cerurilor.

Intrarea in Panteon este libera.Orarul de vizitare este de luni – simbata intre orele 9 si 19.30, iar duminica intre orele 9 si 18. Panteonul este situat in Piazza della Rotonda.

Iata mai jos un scurt film realizat in Panteon in 29.11.2010:

Iar mai jos puteti vedea imaginile realizate in Panteon in 29.11.2010:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *