Excursie la Jerusalem – Orasul Sfânt

jerusalem1Continuarea interviului cu Daniel Olteanu Electronic Officer pe vase de croaziera.

Dan Cioca (DC): Iata ca ai ajuns in periplul tau pe mare si in Jerusalem – Orasul Sfânt.

Daniel Olteanu (DO): Da, am ajuns si acolo duminica 16.11.2014. Am acostat in Israel in portul Ashdod, care initial a fost un satuc de pescari la Mediterana, iar dupa crearea Israelului in 1947 s-a hotarat ca sa se creeze aici un oras-port. Astazi Ashdod a devenit cel mai important port al Israelului. Ashdod are aproximativ 200.000 de locuitori, iar tot Israelul are 8.000.000 de locuitori, din care in Jerusalem locuiesc 1 milion, iar in Tel Aviv cam jumatate de milion.

Plecarea de pe vapor a fost complicata pentru-ca autoritatile au vrut sa vada prima data toti membrii echipajului care pleca in excursie si au fost 4 autobuze numai cu echipajul dupa care s-au razgandit si au vrut sa vada tot echipajul indiferent daca pleaca sau nu pleaca de pe vapor. Apoi au vrut sa “purice” si toti pasagerii asa ca am reusit sa plecam abia pe la 9.30.

jerusalem2Dan Cioca (DC): Cum era vremea in Israel ?

Daniel Olteanu (DO): Ziua a inceput inourat era chiar frig afara, pe termometrul autobusului arata numai 16 grade. Toti am plecat zgribuliti in excursie. Vara asta a fost cam capricioasa, am inceput voiajul in nordul Europei unde era foarte frig si il termin in sud unde este fel de frig…

Dan Cioca (DC): Ati avut ghid in excursie ?

Daniel Olteanu (DO): Da, ghidul a fost de data asta israelian si soferul la fel, ghidul era pensionar lucrase in viata lui de toate si locuia undeva la vreo 20 km de Ashdod. Mi-a placut foarte tare de el ca era foarte documentat chiar avea o mare pasiune despre istoria antica a acestor zone si nu numai. Am abordat cu el orice tema si a vorbit deschis despre situatia politica din Israel; despre tensiunile dintre arabi si israeliti despre razboiul cu Palestinienii sau despre Razboiul de 6 zile. In fine nu am intrat foarte mult in chestii politice am discutat si teme religioase omul si-a spus parerile deschis sau asa a lasat sa para.

Dan Cioca (DC): Ce ai reusit sa vezi si sa remarci pe drumul dintre Ashdod si Jerusalem ?

Daniel Olteanu (DO): Pe drum ghidul ne-a explicat cate ceva despre locurile prin care treceam despre populatiile care locuiesc si pe care nu le retin acum. In fine toate au nume biblice. Am trecut si prin valea unde s-a luptat Goliath cu David si cum l-a infrant David cu un bat pe Goliath. Ce este interesant tine de modul lor de organizare teritoriala, clima lor fiind o clima uscata terenul fiind foarte arid si pietros plantele nu se pot devolta. Asa ca au luat hotararea sa planteze ei arbori si astfel au creat o vasta retea de conducte de apa in care pun si fertilizatori atat naturali cat si artificiali si astfel Israelul a prins viata din o Tara care era lisita de vegetatie au creat o Tara verde. Noi ne chinuim sa desertificam tara noastra… In fine am vazut o industrie infloritoare fabrici de toate felurile, iar agricultura se face pe orice petec de pamant si oriunde se poate creste ceva. Nu am vazut campii cu cereale dar am vazut sere vaste precum si plantatii de lamai si palmieri
Am vazut vii de toate soiurile, ghidul ne-a spus ca sunt printre primii exportatori din SUA de vinuri. Pe autostrada catre Jerusalem erau multe TIR-uri care transportau tancuri. Pe cer am admirat un avion militar de antrenament care facea acrobatii pe cer, probabil ca se antrena.

jerusalem3Dan Cioca (DC): Ce ai reusit sa vizitezi in Jerusalem ?

Daniel Olteanu (DO): Am ajuns in Jerusalem pe la ora 10.30 desi distanta este numai de 60km intre Ashdod si Jerusalem. Prima oara am vizitat Gradina Ghetsimani situata pe muntele Maslinilor si Basilica moderna Franciscana care mi-a creat o impresie deosebita.

Apoi am facut un ocol al orasului vechi si am intrat prin Lion Gate in Orasul Vechi. Am vizitat Via Dolorosa cu toate opririle pe care Isus le-a avut inainte de crucificare, am facut un popas si am mancat o shaorma in bazar la un restaurant libanez dupa care am vizitat Mormantul Sfant.
Nu a fost prima oara cand am vizitat Jerusalem-ul. l-am mai vazut in 2010 intr-o excursie in care veneam din Egipt si atunci am vizitat si locurile de la Marea Moarte si Manastirea Ecaterina din Peninsula Sinai.

Acum Israelul a devenit o destinatie de vacanta mai putin accesibila datorita conflictelor actuale din zona. Israelul deoarece este o tara interesanta, cosmopolita unde traiesc laolalta multe culturi si nu intotdeauna in cele mai bune relatii…

Mai multe imagini realizate in Israel in data de 16.11.2014 puteti vedea mai aici.

Va urma

Toate articolele din seria Calatorii pe mare

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *