Gazometrele din Viena

viena_08.07.2008In fostul cartier puternic industrializat Simmering din Viena, patru foste gazometre – www.gasometer.at – au fost transformate intr-un cartier modern de catre o echipa de patru arhitecti renumiti.

Cele patru rezervoare de gaz metan din anul 1899, care faceau parte din cea mai mare uzina de gaz din Europa acelor timpuri, au fost revitalizate in perioada1999 – 2001 cu mari cheltuieli. Echipa de arhitecti a transformat fiecare cate unul din cele patru gazometre si, pastrand invelisul exterior, au reusit sa transforme monumentele industriale intr-o zona moderna a Vienei. Dimensiunea gigantica a proiectului poate fi inteleasa daca ne gandim ca Roata Mare din Prater ar incapea lejer in fiecare din cele patru gazometre inalte de 75 de metri.

Pe langa 615 locuinte moderne si o hala de expozitii (cu o capacitate de 4.200 de persoane), in fostele rezervoare de gaz metan si-au mai gasit adapostul un camin studentesc, un cinematograf si Arhivele orasului si ale landului. La parter, pe o suprafata de 22.000 m² s-a deschis un Mall cu aproximativ 70 de magazine.

Am vizitat gazometrul unde este Mall-ul in 08.07.2008. Imaginile realizate in zona gazometrelor si in Mall le puteti vedea aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *