Carnavalul de la Venetia – un spectacol unic

venetia_06.02.2010Carnavalul de la Venetia este cel mai mare si cel mai important festival venetian. Este un amestec foarte apreciat de traditie, distractie, istorie si buna-dispozitie intr-un oras unic cu adevarat, un festival care atrage an de an zeci de mii de turisti din toate colturile lumii.

Carnavalul de la Venetia are o traditie foarte veche. Este festivalul care celebreaza trecerea de la iarna la primavara, o perioada in care totul pare realizabil si perfect posibil, inclusiv iluzia ca cei mai saraci oameni pot deveni cei mai puternici purtand pe fata masti. Festivalul din Venetia dateaza inca din anul 1296, cand Senatul Republicii Venetia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. Dupa o intrerupere de peste doua secole traditia Carnavalului din Venetia a fost redescoperita de municipalitate in anul 1979, iar de atunci a avut loc anual si s-a bucurat de un succes tot mai mare. Astazi, numarul celor care ajung la carnaval este impresionant, facand din acesta probabil cel mai cunoscut eveniment de acest tip, dupa cel brazilian de la Rio de Janeiro.

An de an Carnavalul de la Venetia are un program foarte bogat si distractiv pentru participantii de toate varstele, de la concursul pentru cea mai frumoasa masca a unui copil ce are loc in piata San Marco pana la concerte de muzica clasica, parade cu diverse tematici sau spectacole de teatru in palatele venetiene.

De obicei in ultima saptamana a Carnavalului din Venetia au loc parade ale unor care alegorice pe apa in orase din apropierea Venetiei cum ar fi Mestre sau Treviso. Cea mai frumoasa parte a Carnavalului insa este participarea miilor de oameni de pe strazi care macar o data pot fi toti egali intr-un amalgam de diversitate si creativitate.

Carnavalul dureaza doua saptamani, inaintea Miercurii Cenusii, ziua care marcheaza intrarea in Postul Pastelui Catolic.

In acst an Carnavalul are loc in perioada 31.01-17.02.2015. Detalii despre Carnaval puteti afla de pe pagina web www.carnevale.venezia.it.

Noi am fost in 2010 in perioada Carnavalului. De fapt am prins doar prima zi – simbata – cind incepe intotdeauna Carnavalul. Acolo am aflat ca festivitatea de deschidere din Piata San Marco este de fapt duminica, dar noi tocmai atunci plecam spre casa. Cind am fost noi vremea a fost foarte ploioasa, dar cu toate acestea in Piata San Marco si pe chei era plin de personaje imbracacate in costume traditionale venetiene. Turistii se inghesuiau sa-i fotografieze si sa se fotografieze cu personajele care se plimbau. Era interesant ca si personajele statea rabdatoare sa poata fi fotografiate de catre doritori. Nu am putut sa scap nici eu prilejul de a imortaliza un adevarat evantai de oameni si culori care defilau sa fie vazute.

Am fost in mai multe rinduri la Venetia si de fiecare data erau multi turisti. Dar parca in perioada Carnavalului e si mai mare furnicarul de oameni si in plus e un spectacol unic de colori si de bucurie.

Iata mai jos (sau aici) ce am reusit sa vad in ziua de 06.02.2010:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *