Primavara la Madrid (partea 1-a)

Guest post by Dorina Pop

Madrid 2015-163Am descoperit Madridul la inceput de mai, anul trecut (07-10.05.2015) si am fost extrem de incintati. Cu Wizzair drumul s-a redus la mai putin de 4 ore, iar programul zborurilor ne-au permis o mini vacanta de 4 zile pline, suficiente pentru a explora orasul. Daca am fi ales o saptamana, cu siguranta am fi inclus in expeditia noastra si imprejurimile si ma refer la palatul Escorial, Toledo, sau Segovia. Alegerea acestei destinatii a fost inspirata si de turneul de tenis Mutua Madrid Open, de 1000 puncte, ATP si WTA ce se desfasoara in aceasta perioada intr-o locatie deosebita Caja Magica, situata in partea sudica a Madridului pe linia de metro 3.

Capitala spaniola ofera diverse variante de vizitare, cu autobuzul turistic, cu bicicleta, pe jos sau cu metroul. Exista doua rute pentru autobuzele turistice unul de 65 minute, altul de 80 minute, cu multe opriri in punctele de atractie, cu posibilitatea de a cobora oricand, relua sau schimba ruta oricand in cursul zilei. Autobuzele au 2 nivele, sunt descoperite, ofera casti de ascultare in 14 limbi, detalii despre punctele de atractie parcurse. Primesti si o harta a orasului in costul biletului de 21 euro, iar pentru seniori cu reducere la 10 euro. Este o varianta placuta, rapida de a admira arhitectura cladirilor, monumentele si pietele principale.

Daca cautati o varianta mai dinamica pentru explorarea orasului puteti alege bicicleta. Exista multe puncte de inchiriere, 123 in tot Madridul, bicicletele sunt electrice deci pantele nu sunt o problema. Pentru cei care prefera mijloacele de transport rapide exista 12 linii de metrou, o calatorie este 1,5 euro sau 10 calatorii combinate cu 12,2 euro. Pentru iesirea si intrarea la aeroport se plateste un supliment de 3 euro. Sunt si bilete pentru 1 sau mai multe zile dar le-as lasa pentru cand va doboara oboseala. Plimbarile pe stradute au si ele farmecul lor, puteti sa va opriti pentru o gustare sau un suc, puteti simti mai bine pulsul orasului.

Madrid 2015-002Povestea Madridului incepe cu un urs si o tufa de capsuni, legenda ce s-a transformat in emblema a orasului si poate fi gasita in Puerta del Sol, fosta poarta de est a orasului, acum o piata centrala foarte animata de dimineata si pana tarziu in noapte. Tot aici se afla si simbolul ce marcheaza km zero pentru reteaua de drumuri. In aceasta piata au loc festivitatile de Anul Nou, cand localnicii conform traditiei mananca o boaba de strugure la fiecare bataie de clopot. Si noi am ales Puerta del Sol drept inceputul plimbarii noastre in orasul vechi, medieval, incarcat de istorie, arta si arhitectura habsburgica.

Sunt multe obiective, simboluri ale orasului, piete si cladiri frumoase, recent renovate, care te impresioneaza. As aminti doar cateva mai reprezentative, piata Mayor, constructie impresionanta cu arcade, finalizata in 1619 la ordinul lui Felipe III, statuia sa ecvestra dominand piata, Mercado San Miguel, ultima piata de fructe si legume pe structura de fier ramasa in capitala, restaurantul Botin, deschis din 1725, apreciat de marile personalitati ale vremii, mentionat si in Guiness Book ca fiind cel mai vechi, Puerta de Toledo, Basilica San Francisco, Catedral de la Almudena situata vis a vis de portile Palatului Regal (Palacio Real) palat ce a fost resedinta a familiei regale pana in 1931, la abdicarea lui Alfonso XIII, in prezent folosit la ocazii oficiale. Piata Oriente din apropiere, situata in spatele Teatrului Regal ce adaposteste de altfel si Opera, este incarcata de statui a regilor si personalitatilor Spaniei, cea mai impresionanta fiind statuia de bronz a regelui Filip al IV pazita de 4 lei de piatra.

Madrid 2015-071Manastirea De las Descalzas Reales din centru Madridului, adica Manastirea calugaritelor desculte de sorginte regala, a fost infiintata la sfarsitul sec. XVI de catre Dona Juana de Austria, sora regelui Filip al II-lea, care a trait aici pana la moarte, mormantul sau aflandu-se in capela principala. Timp de 200 de ani in manastire intrau numai femei cu sange nobila. Cladirea magnifica ascunde adevarate comori; podele pavate cu faianta originala de Talavera, fresce, tavane casetate cu tablouri, argintarii, crucifixe din cristal de Bohemia, picturi pe oglinzi, o sala a tapiseriilor inspirate dupa desenele lui Rubens, colectii de arta, tablouri si sculpturi ale artistilor, cea mai valoroasa fiind lucrarea lui Titian, Caesar’s Money.

Din 1960 muzeul este deschis publicului, in 1985 fiind declarat de Consiliul European – muzeul anului.

Iata mai jos mai multe imagini realizate la Madrid in perioada 07-10.05.2015:

Va urma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *