Traficul mediu lunar per utilizator de internet fix a depașit pragul de 100 GB în primul semestru al anului 2016

sigla_ancomÎn prima jumatate a acestui an, utilizatorii de internet fix din România au generat un trafic total de download și upload de 2,6 milioane TB, cu un consum mediu lunar per utilizator de 101 GB. Acest consum a fost posibil în contextul creșterii continue a conexiunilor la internet fix cu viteze superioare de transfer de date, România având cea mai buna viteza maxima medie de acces la internet fix din Europa”, a declarat Catalin MARINESCU, Președintele ANCOM. Potrivit celui mai recent Raport de date statistice publicat de ANCOM, la 30 iunie 2016 românii accesau internetul fix folosind 4,3 milioane de conexiuni în banda larga, 56% dintre acestea permițând viteze de peste 100Mbps. Infografic.
Evoluția internetului fix
Statisticile ANCOM pentru 30 iunie 2016 arata o creștere anuala de 5% a conexiunilor la internet fix în banda larga din România, pâna la un numar de 4,3 milioane conexiuni. Dintre acestea, mai mult de jumatate (56%) sunt conexiuni care permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps, 31% sunt conexiuni care permit viteze best-effort între 10Mbps și 100Mbps și doar 13% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici. Cu o viteza maxima medie de acces la internet de 84,2 Mbps înregistrata de conexiunile de acces la internet, România este cea mai bine plasata țara europeana, conform Raportului publicat de Akamai privind starea internetului în trimestrul II 2016.
Internet urban vs. rural
Raportul ANCOM evidențiaza o creștere ușor mai mare a numarului de conexiuni instalate în mediul rural, cu 5% (pâna la 1,2 milioane conexiuni), în comparație cu evoluția celui din mediul urban de +4% (pâna la 3,1 milioane conexiuni) fața de aceeași perioada a anului trecut. În ceea ce privește distribuția vitezelor furnizate pe medii de reședința, majoritatea conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel putin 100 Mbps, se afla în mediul urban: din totalul de 2,4 milioane de astfel de conexiuni, doar 0,3 milioane se afla în zone rurale. Rata de penetrare la nivel de gospodarii a atins 53% la nivel național, respectiv 67% la nivel urban și 35% la nivel rural.
Infrastructura de internet fix
Datele prelucrate de Autoritate mai arata ca infrastructura de internet fix de banda larga, care face posibila în România conectarea la internet la rate mari de viteze transfer, înregistreaza creșteri anuale semnificative pe segmentul conexiunilor FTTH, de aproape 70%, atingând la jumatatea acestui an nivelul de 570 mii. Astfel, pe fondul modernizarii rețelelor de fibra optica și al investițiilor operatorilor în tehnologii FTTH, scad cu 6% conexiunile xDSL și cu aproape 4% cele care utilizeaza legaturi de acces la utilizatorul final prin cablu UTP/FTP, acestea din urma având în continuare cea mai mare pondere (49%) în numarul total de conexiuni de acces la internet în banda larga din România.
De asemenea, este de remarcat și faptul ca o creștere importanta, de 66% fața de 30 iunie 2015, au înregistrat conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezinta din ce în ce mai mult o alternativa în zonele fara acoperire cu rețele fixe de internet.
Evoluția telefoniei fixe
Românii vorbesc tot mai puțin la telefonul fix, traficul de voce generat în primul semestrul al acestui an scazând cu aproximativ 14% comparativ cu primul semestru al anului 2015, pâna la valoarea de 1,7 miliarde de minute. În medie, s-a vorbit lunar 1 ora și 7 minute de pe o linie de acces, cu 11% mai puțin fața de primul semestru al anului trecut, un apel având o durata medie de 3 minute și 7 secunde.
Atât numarul de abonați, cât și numarul de linii telefonice au înregistrat scaderi ușoare, de aproximativ 1%, ajungând la valoarea de 3,7 milioane de abonați, respectiv 4,2 milioane de linii. La 30 iunie 2016, rata de penetrare a telefoniei fixe la nivel de locuitori era de 21%, iar la nivel de gospodarii înregistra valoarea de 46%.
Raportul ANCOM de date statistice

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru semestrul I 2016 este realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicații electronice care au desfașurat activitați comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016 și este disponibil pe site-ul Autoritații, aici

Sursa: www.ancom.org.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *