Famagusta – un oras incarcat de istorie

In dimineata zilei de 28.01.2017 am pornit de la hotelul Kaya-Artemis cu autocarul spre orasul Famagusta din Ciprul de Nord. Pe drum am admirat multe ansambluri imobiliare care erau destinate inchirierii catre turisti. Ghida ne spunea ca in special turistii englezi veneau aici si inchiriau o casa de vacanta si o masina in perioada verii. Probabil ca le placea si circulatia pe stinga, la fel ca si in Marea Britanie.

Famagusta (Magusa sau Gazimagusa in turca), este un oraș de pe coasta de est a Ciprului. Acesta este situat la est de Nicosia, și are cel mai adânc port al insulei. În timpul perioadei medievale (în special în republicile maritime din Genova și Veneția), Famagusta a fost cel mai important oras port al insulei si o poarta de acces pentru a face comerț cu porturile Levantului, de unde negustorii de pe Drumul Matasii transportau mărfurile către Europa de Vest. Vechea cetate cu pereți și părți ale orașului modern, intră în prezent în Republica Turcă a Ciprului de Nord si este capitala districtul Gazimagusa.

Din autocar am vazut si Varosha – “orasul fantoma”, zona nelocuita, inconjurata de sirma ghimpata, Inainte de invazia turca din 1974 aici era cea mai frumoasa zona turistica a Ciprului, cu cladiri inalte si hoteluri moderne, cu tot felul de facilitati, o destinatie preferata de multe celebritati din lumea artistica sau cea a afacerilor. Zona este nelocuita si acum, iar fotografiatul este interzis (am facut totusi poze din autocar!). Imaginea unoi oras pustiu, cu cladiri darapanate de vreme mi-a ramas intiparita adinc in memorie.

Autocarul s-a oprit linga cetatea Famagusta, cu zidurile sale groase, intinse pe mai multi kilometri. Am urcat pe aceste ziduri si de aici am putut vedea portul despre care am aflat ca are cea mai mare adancime naturala din toata insula. De asemenea, am vazut de la inaltime silueta catedralei Sf. Nicolae, transformata in Moscheea Lala Mustafa Pasa.

Iata mai jos un scurt film realizat de pe zidurile cetatii din Famagusta:

Am vazut si ruinele turnului lui Othello – construit in perioada dominatiei venetiene, unul dintre cele mai frumoase edificii ale orasului vechi. Apoi am mers pe jos spre Catedrala Sf.Nicolae, mai tarziu Ayasofya (Sf. Sofia) si apoi, din 1954, Moscheea Lala Mustafa Pasa, care este cea mai impunatoare cladire medievala din Famagusta.  În anul 1298, în vremea domniei lui Henric al II-lea (1285-1324), a început construcția unei catedrale gotice în orașul Famagusta. Catedrala a avut drept model catedralele franceze, mai ales Catedrala din Reims, fiind finalizată și sfințită primind hramul Sfântului Nicolae în anul 1328. Apoi a fost transformata in moschee dupa cucerirea Famagustei de catre Imperiul Otoman in 1571. Turnurile su fost taiate si in locul unuia dintre ele s-a inaltat un minaret. Accesul in moschee se putea face doar decaltat, la fel ca si in toate moscheile. In apropierea Catedralei Sf.Nicolae se aflau si ruinele Palatului Venetian.

Ne-am plimbat fara graba pe strazile inguste si incarcate de istorie din Famagusta. Erau multe magazine cu amintiri din zona dar si magazine cu diverse articole de imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, ceasuri si multe altele, majoritatea purtind marci renumite, dar care erau totusi imitatii si nu originale! Si in Famagusta am vazut multi turisti europeni, mai ales din Germania, dar si turisti din Turcia.

Dupa amiaza am plecat tot cu autocarul spre Kyrenia, un oras pe coasta de nord a Ciprului. Aici ne-am cazat la Hotelul Oscar, care era chiar in localitate.

Iata mai jos imagini realizate in Famagusta in 28.01.2017:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *